Sector Luchtvaart

Vliegtuigongeval Libie, 12 mei 2010, Tripoli

RSS
Startdatum onderzoek 12 mei 2010
Einddatum onderzoek 1 maart 2013
Type onderzoek Volledig
Status onderzoek Afgerond

Op 12 mei 2010 is een Airbus A330 in Tripoli neergestort. Bij dit ongeluk kwamen 103 inzittenden om het leven van wie zeventig met de Nederlandse nationaliteit. De enige overlevende was een Nederlandse passagier.

Internationaal is vastgelegd dat het land waarin een vliegtuigramp gebeurt, de oorzaak van het ongeluk moet onderzoeken. Libië heeft daarom een onderzoeksteam samengesteld. Omdat het vliegtuig van Franse makelij is, maakt het Bureau d’Enquête et d’Analyses (BEA), de Franse onderzoeksinstantie deel uit van het onderzoeksteam. Het land dat doden en/of ernstig gewonden te betreuren heeft bij een vliegtuigongeval maakt geen deel uit van het team maar heeft het recht het onderzoek te volgen. Ook mag de plaats van het ongeval bezocht worden door dit land. De Onderzoeksraad is bij het onderzoek namens Nederland waarnemer geweest.

Animatie
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een animatie gemaakt, gebaseerd op de feitelijke informatie uit het onderzoeksrapport van de Libyan Civil Aviation Authority.

In deze animatie wordt de vlieghoogte weergegeven ten opzichte van gemiddeld zeeniveau en op een enkel punt ten opzichte van de grond.

Bekijk hier de animatie voor Windows
Bekijk hier de animatie voor smartphones